FIND DIG SELV I ENNEAGRAMMET


Enneagrammet er ikke kun et typeværktøj – en adfærdsmodel – som kan bruges til alt fra teambuilding på arbejdspladsen til konfliktløsning i parforholdet. Det er mindst lige så meget et fantastisk redskab til selvindsigt og personlig udvikling.

Mere end kort fortalt inddeler Enneagrammet mennesker i ni grundtyper med hver deres karakteristika og adfærdsvaner på hvert af ni udviklingstrin (fra helt ubevidst til helt bevidst). Og – meget vigtigt – med hver deres grundbehov, frygt og drivkraft, som hver af de 9 typer til gengæld udfolder på et hav af forskellige måder. Fordi ingen mennesker er jo ens!

Men her er et par stikord til hver af typerne. Kan du genkende noget?

Type 1 kaldes ofte perfektionisten, fordi hun stiller voldsomt høje krav til sine omgivelser – og endnu højere krav til sig selv. 1erens drivkraft er et voldsomt behov for at være korrekt.

Type 2 kaldes ofte hjælperen, fordi hendes fokus er på, hvad hun kan gøre for at hjælpe og være til gavn for sine omgivelser. 2erens drivkraft et udækket behov for at være elsket.

Type 3 kaldes ofte udretteren, fordi hun er Enneagrammets iderige, fortagsomme og hårdtarbejdede dynamo. 3’erens drivkraft er et stort behov for at fremstå som en succes.

Type 4 kaldes ofte romantikeren, fordi hun opfatter sig selv som sensitiv, blid – og helt unik. 4’erens drivkraft er et stort behov for at bevare sin identitet og være tro mod sig selv.

Type 5 kaldes ofte udforskeren fordi alle hendes antenner er rettet imod at forstå, hvordan tingene (alting) hænger sammen. 5’erens drivkraft er behovet for at være dygtig og kompetent.

Type 6 kaldes ofte for skeptikeren, fordi hun er bange for at fejle og har brug for „at sikre sig”. 6’eren er Enneagrammets fejlfinder, og hendes drivkraft er et stort behov for at føle sig sikker – og tryg.

Type 7 kaldes ofte eventyreren, fordi hun er udadvendt, mentalt hurtig, superaktiv, frihedselskende og grænsesøgende. 7’erens drivkraft er et stort behov at føle sig fri og uafhængig.

Type 8 kaldes ofte udfordreren, fordi hun er modig, retfærdighedssøgende og klar til at kæmpe for sig og sine. 8’erens drivkraft er et stort behov for selv at bestemme over sit liv.

Type 9 kaldes ofte for mægleren, fordi hun afskyr konflikter og gerne påtager sig ansvaret for at glatte ud, så alle har det godt. 9’erens drivkraft er hendes behov for være forbundet med andre – „at høre til”.